You are here: GREEN SCULPTURE THE INFINITE GREEN 2015
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski

THE INFINITE GREEN 2016

photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski
photo credit: Adam Kalinowski

THE INFINITE GREEN 2015

THE INFINITE GREEN, 2015. EUROPEAN CAPITAL OF CULTURE Wroclaw 2016. 

“THE INFINITE GREEN” is an example of a „green sculpture” which is a combination of steel and wood construction, soil and vegetating plants. Project shall achieve 3 objectives: artistic - social – cognitive. Sculpture may remind graphic symbol of infinity especially observed from point of view of a bird perspective. Viewer has an access into interior of the structure. Additional aspect of the sculpture may be a color of plants: many shades of green color appear while different species are planted on 110 m2 on 7 levels of the sculpture. They also blossom in a different time of a year. Only perennials in quantity of 100 species (around 3000 plants altogether) have been applied here. Water is delivered 4 times a day by automatic water system installed on every layer of the sculpture.
Records of temperature and humidity inside in compare to the vicinity of a structure are been taken periodically during the project is on together with Poznan Polytechnic.
Project was launched in the summer 2015 and will be held at least till 2017 as a part of Visual Art Program of European Capital of Culture WROCLAW 2016.
Plants survived winter time in Poland already on 15 cm of soil substrate only which is provided on each layer of the structure which I believe is a great success. Around the project local community gathered already which is monitoring the project and want to keep it as a permanent one. The form incorporates symbol of infinity into sculptural structure project my authors’ concept THE GREEN WALL solution is provided which symbolizes eternality and importance of living nature for human beings as a necessary factor for survival of human race. This solution may be addressed to a hot and dry regions of the world.
Materials: Steel construction, plywood, soil, plants, watering system; 1000x360x500 cm.
Project shall achieve 3 objectives:
- artistic
- social
- cognitive
Link to the project hold in The Botanic Garden of Adam Mickiewicz University in Poznan, Poland produced in 2014 were tropical and desert plants were planted. https://www.facebook.com/pages/The-GREEN-Wall-Zielona-Ściana/787821941261183
There are two reasons to use the “green wall” concept in a layered, semi-closed structure with an Eco roof system containing vegetation. One reason is to lower the temperature at least 15-20 degrees Fahrenheit (around 5-8 degrees Celsius) inside the structure and the other is to increase the humidity approximately 15-20 percent. This is especially important in hot and dry regions of the world. Two types of plants are utilized in the project. Photophilic plants are employed outside the structure. These plants are resistant to hot temperatures and drought conditions. They maximize their quantity of water inside their massive base while losing little to the soil. Inside the structure, especially on the lower, inner regions, plants which like dim light and which pass some humidity into the environment are favored. This concept has a practical issue in mind; to produce habitual structure in a hot and dry climate which may hold friendly environment for a man: interior space of lower temperature and increased humidity in compare to dry and hot surroundings of the structure. The construction of a structure is relatively simple where plants plays active role as a factor increasing humidity and lowering temperature inside of it. Gaps between shelves and skylight allows natural ventilation process and plants will completely occupy the space between the layers thereby limiting water leaving the structure. A skylight is located in the upper part of the structure providing the main source of light inside the structure during the day. Some simple automatic irrigation system is applied on each layer. Less dose of water is required by Photophilic plants and bigger quantity are needed by shade plants. I believe the idea that architectural structure may come together with vegetating plants which carry some ecosystem ( artificially created but structurally coherent) to change notion of habitation within earth environment which obviously is a dynamic live system where plants existing in possibly polymorphic way are the key to nearly everything concerning human survival. There is important linkage between issues like: MAN-plants-building structure-URBAN SPACE-CLIMATE while we are aware these days that our cities cannot expand anymore according to old mode of reproducing the manner of growth of a city which was produced around 100 hundred years ago. 

Links and bibliography of the project:
2015 http://www.designboom.com/architecture/infinite-green-eco-sculpture-adam-kalinowski10-20-2015/
2015 http://inhabitat.com/the-infinite-green-is-a-living-looping-sculpture-covered-in-over-3000-plants/
2015 http://ecourbanhub.com/de/the-green-wall-infinite-green/
2015 http://www.contemporist.com/the-infinite-green-by-adam-kalinowski-is-a-public-sculpture-covered-in-plants/
2015 http://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/1,35771,18647520,mieta-lawenda-i-gozdziki-nowa-instalacja-na-olbinie-wideo.html; (Hard copy)
2015 https://www.codaworx.com/project/the-infinite-green-wroclaw-european-capital-of-culture
2015 http://www.experimenta.es/noticias/miscelanea/the-infinite-green-jardin-eco-escultura-adam-kalinowski/
2015 Wroclaw. “Wejście od Podwórza”; the Festival Centre IMPART Wroclaw 2016; 117p. (Hard copy)
2015 http://www.fubiz.net/2015/10/28/infinite-green-sculpture/
2015 http://fractalestudioarquitectura.blogspot.com/2015/10/the-infinite-green-por-adam-kalinowski.html
2015 http://www.maxitendance.com/2015/10/infinite-green-sculpture-adam-kalinowski.html
2016 TOUCH DÉCOR, JAN-APRIL 2016 issue; www.touchdecor.com; (Hard copy)
2016 http://www.bryla.pl/bryla/7,85301,20515866,wroclaw-nieskonczony-zielony-czyli-co-moga-rosliny.html; Bryła, GW, Warszawa.
2016 “The Infinite Green”, DECO Magazine  4F No.96, Sec. 1, 167 edition, 2016. Taiwan. (Hard copy); www.decomag.com.tw
2016 http://www.wroclaw2016.pl/the_infinite_green
2016 http://inspirowaninatura.pl/co-moga-rosliny-niezwykly-eksperyment-na-wroclawskim-podworku/
2016 http://sztuka-krajobrazu.pl/2684/slajdy/quot-nieskonczony-zielony-quot
2016 http://zielonainfrastruktura.pl/nieskonczony-zielony-zielona-rzezba-we-wroclawiu/
2016 “The Infinite Green”, PUBLIC ART REVIEW, November issue 55, USA. www.ForecastPublicArt.org  (Hard copy).
2016 http://www.german-architects.com/architektur-news/hauptbeitraege/Wroclaw_Mittelalter_und_Moderne_6800
2016 http://adamkalinowski.com/assets/deco-167-taiwan-2016.pdf
2016 https://www.tygodnikpowszechny.pl/nieskonczony-zielony-146079
2016 http://forecastpublicart.org/public-art-review/2017/03/the-infinite-green/

FB
https://www.facebook.com/theinfinitegreen
PICASA
https://picasaweb.google.com/105373447986292523149/THEINFINITEGREENNIESKONCZONYZIELONY?authuser=0&feat=directlink
Location in Wroclaw:
https://www.google.pl/maps/place/Elizy+Orzeszkowej+39,+Wroc%C5%82aw/@51.1236392,17.0500684,276m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x470fe9cf5fc9d917:0x329b1b9a2885240d!6m1!1e1

„NIESKOŃCZONY ZIELONY”, 2015;
projekt jest częścią programu sztuk wizualnych z okazji EUROPEJSKA STOLICA KULTURY WROCŁAW 2016. 

Projekt ten stawia sobie kilka celów:
-ARTYSTYCZNY
-SPOŁECZNY ( projekt jest zlokalizowany w dzielnicy Wrocławia Ołbin o zabudowie z przełomu XIX/XX wieku o której wszyscy wrocławianie  mówią że jest „trudna” z powodów społecznych; była to dzielnica nie zniszczona podczas działań wojennych, natomiast dzisiaj jest dosyć zaniedbana. Nade wszystko zaniedbane są podwórka, nieraz bardzo duże pomiędzy kamienicami. Projekt jest katalizatorem zmian na jednym z tych podwórek przy Ul. Barlickiego 40.
-POZNAWCZO-PRAKTYCZNY ( podczas trwania projektu zbierane są dane temperatury i wilgotności wewnątrz obiektu w relacji do otoczenia razem z Politechniką Poznańską. Ich celem jest potwierdzanie tezy, że wewnątrz tego typu konstrukcji można osiągnąć niższą temperaturę o kilka stopni niż na zewnątrz i wyższą wilgotność w relacji do otoczenia. Może to stać się przyczynkiem dla projektu stricte technologicznego z zakresu lekkiego budownictwa dedykowanego do klimatu gorącego i o niskiej wilgotności.)
W obiekcie o łącznej powierzchni 115 m2 na siedmiu poziomach, posadzono około 3000 roślin w ponad 100 gatunkach z rodziny bylin. Są to rośliny całoroczne w naszej sferze klimatycznej znane z łąk i pól. Obiekt wytwarza mikroklimat, odczuwalny zwłaszcza w obu zawiniętych częściach, w które widz może wchodzić. Wewnątrz nich panuje niższa temperatura i wyższa wilgotność niż na zewnątrz obiektu. "NIESKOŃCZONY ZIELONY" jest przykładem "zielonej rzeźby", która stanowi połączenie drewnianej konstrukcji, gleby oraz roślinności. Z biegiem czasu gdy rośliny będą się rozrastały będą musiały walczyć z ograniczeniami konstrukcji( odległości pomiędzy warstwami wynoszą od 35 do 30 cm). Wypełnią w ten sposób przestrzenie pomiędzy warstwami niejako uszczelniając je. Wymiary: 1000x350x500 cm; materiały: stal, sklejka liściasta, ziemia, rośliny, układ nawadniający. Podczas trwania projektu będą przeprowadzane pomiary temperatury i wilgotności wewnątrz obiektu w relacji do otoczenia.
"NIESKOŃCZONY ZIELONY" jest przykładem "zielonej rzeźby", która stanowi połączenie metalowo-drewnianej konstrukcji, gleby oraz roślinności. Rzeźba nawiązuje do graficznego symbolu nieskończoności szczególnie, gdy jest obserwowana z perspektywy lotu ptaka.
Cyt. za WIKI: …Nieskończoność (symbol: ∞) – byt nieograniczony (w sensie wielkości bądź ilości), który przyjęło się oznaczać za pomocą znaku nieskończoności,, symbolem podobnym do „przewróconej ósemki”. Nieskończoność (symbol: ∞) jest pojęciem abstrakcyjnym opisującym jakiś stan bez limitu... I w tym przypadku symbolizuje wieczność i znaczenie żywej natury dla człowieka, jako niezbędnego czynnika dla przetrwania rodzaju ludzkiego. Jest tu zastosowane moje rozwiązanie konstrukcyjne o nazwie "ZIELONA ŚCIANA" testowane latem 2014 w Ogrodzie Botanicznym UAM w Poznaniu razem z Wydziałem Biologii UAM i Politechniką Poznańską.
Rozwiązanie to może mieć walor praktyczny: wewnątrz konstrukcji gdzie zastosuje się to rozwiązanie, otrzymamy niższą temperaturę i wyższą wilgotność niż na zewnątrz tak, więc oczywiście rozwiązanie to powinno się dobrze sprawdzić w klimacie suchym i gorącym, gdzie jest w zasadzie dedykowane. Potwierdziły to wyniki pomiarów wilgotności i temperatury przeprowadzone na początku września 2014 w OGRODZIE BOTANICZNYM UAM w Poznaniu https://www.facebook.com/pages/The-GREEN-Wall-Zielona-Ściana/787821941261183
gdzie różnice temperatur na przełomie sierpnia i września 2014 pokazały, że temperatura wewnątrz jest o około 5 stopni C niższa a wilgotność około 15-20% wyższa w relacji do otoczenia. Podczas upalnego lipca, może wykazać swój walor praktyczny także w Polsce. Konstrukcja jest stosunkowo prosta, gdzie rośliny odgrywają aktywną rolę, jako czynnik obniżające temperaturę i zwiększający wilgotność wewnątrz rzeźby. Szczeliny pomiędzy warstwami i otwór w górnej części obiektu, umożliwia naturalny proces wentylacji oraz zapewnia dopływ światła. Rośliny prawie całkowicie wypełniając wolną przestrzeń pomiędzy warstwami, jednocześnie zatrzymują określoną ilość wilgoci wewnątrz struktury.
Jestem przekonany, że koncept Zielonej Ściany, jako dynamicznej zapory, gdzie wegetujące rośliny, łącznie z konstrukcją tworzą pewien ekosystem, który jakkolwiek sztucznie stworzony jest strukturalnie koherentny i efektywny. Potwierdziły to wyniki pomiarów wilgotności i temperatury przeprowadzone na początku września 2014. Rośliny nasadzone na konstrukcji pełnią rolę filtra, który nie oddziela nas od otoczenia, ale umożliwiają „miękkie” przejście od przestrzeni otwartej do zamkniętej. Celem takiego rozwiązania jest fuzja obu przestrzeni. Rośliny są nasadzane na zasadzie bipolarnej - rośliny światłolubne które wytrzymują intensywne nasłonecznienie i wysoką temperaturę oraz niską wilgotność w górnej części struktury od strony zewnętrznej, natomiast w części wewnętrznej, zwłaszcza w dolnych partiach struktury, rośliny cieniolubne przyzwyczajone do bardziej skąpego światła, ale które z kolei wydzielają więcej wilgoci do otoczenia. Ich zadaniem jest podwyższać wilgotność wewnątrz struktury, co poprawi parametry użytkowe powietrza dla jej użytkownika. Dobrym doświadczeniem z ostatniego roku jest fakt, ze rośliny przetrzymały zimę w warunkach dla nich nietypowych. Straty w materii roślinnej były na poziomie około 5-7%. 

Autor: ADAM KALINOWSKI; Wszystkie prawa zastrzeżone, 2015.